In the jungle, the Mayan jungle..

Het is half zes `s ochtends, misschien al zes uur. Met een paar honderd mensen zit ik op Tempel IV en kijk ik uit over de jungle van Tikal. Ooit moet dit een gigantische stad geweest zijn. Tussen het groen doemen twee andere tempels op. Door de bewolking is er van de aan ons beloofde zonsopgang geen sprake. Wel horen we apen die bezig zijn hun territorium af te bakenen. Vogels die wakker worden, insecten die zoemen.

Graag zou ik foto`s laten zien wat de grootsheid van Tikal. Tempels en paleizen die zijn overgroeid door de jungle doordat de Maya`s hier rond 900 weggingen. Oorzaak: zeer waarschijnlijk overbevolking waardoor er voedseltekort ontstond. Gevolg daarvan was of oorlog of simpelweg ziekte, daarover verschillen de meningen. Helaas heeft de geheugenkaart van mijn camera kuren, waardoor ik geen foto`s kan bekijken of kan uploaden (het lijkt er op dat alles echt weg is, wie helpt??). Voor een kleine indruk: http://www.flickr.com/search/?q=tikal&page=2

Een mooi voorbeeld van de wiskunde en het bouwkundig inzicht van de Maya`s is een plein waar twee tempels staan. Bij het begin van de lente komt de schaduw van de ene tempel precies tot de onderste laag van de andere tempel. Bij het begin van de herfst gebeurt exact hetzelfde (of ergens rondom die tijd, hier zat een klein foutje in de berekening geloof ik). Deze en allerlei andere symbolen vind je steeds weer in allerlei vormen terug. Inscripties, maskers, maar ook het aantal treden van een pyramide heeft altijd een reden. Niet alleen de tempels waren indrukwekkend,  ook was het ontzettend tof om aapjes tussen de bomen door te zien slingeren en alle vogels te horen!

Deze zeer geslaagde en vermoeiende dag eindige in een ontzettend leuk hostel (http://www.amigoshostel.com/) in Flores, een stadje vlakbij Tikal. Lekker rondhangen, nieuwe boeken uit de boekenuitwisseling lezen en vooral heerlijk bijkomen. Ik ben daar dan ook een paar dagen geweest om te wandelen en veel te slapen. Vandaag ben ik met de bus weer verder gegaan naar Coban, waar morgen de zoektocht naar de Quetzal, de nationale vogel van Guatemala, op de rol staat.

Aantal busuren: 100 (exactemento!)

Een gedachte over “In the jungle, the Mayan jungle..

  1. Hostel Amigos! Ben ik ook geweest en ik was er niet minder enthousiast over… Heerlijk eten daar, goede sfeer. Over Coban was ik dan niet zo lyrisch, maar als je die vogel vindt wordt het misschien nog wat;)

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: