Een hoofd vol verhalen

Zoals altijd na een lezing van Entremundos kom ik met een hoofd vol gedachten terug. Deze keer was het thema journalistiek in Guatemala en vooral het ontbreken daarvan. Omdat 14 families 90% van het land bezitten, hebben zij ook de media in handen. Coruptie en slechte arbeidsomstandigheden zijn daarom not done in de kranten. In de laatste jaren is de nouveau riche opgekomen; een invloedrijke groep die zijn geld haalt uit de doorvoer van drugs (en mensen) vanuit met name Columbia. Iedereen weet dat het gebeurt, maar in de krant zal het nooit geschreven worden. Met vele voorbeelden vertelde de spreker dat het niet-publiceren van zijn stukken de uitvoer van vele bedreigingen had weten te voorkomen.

Wederom een kijkje achter de schermen van dit fascinerende land. Waarom gebeurt dit? Wat is de invloed van geld? Verandert Internet iets? Na zeven weken reizen, ontspannen en de toerist uithangen nog even weer terug bij een kijkje achter de schermen. Ik ben terug in Xela, wat ergens al een beetje als thuiskomen voelt. Aan de andere kant zijn veel mensen al vertrokken, slaap ik in een hostel in plaats van bij mijn familie en kijk ik vooral terug in plaats van vooruit. Wat een reis, wat een bijzondere tijd aan de andere kant van de oceaan.

De laatste week was ik in Lanquin en Coban, een prachtig gebied rondom een rivier. Helaas zag ik de quetzal (zie vorig bericht) niet, maar middenin het bos heb ik het beestje wel verschillende keren gehoord. De dagen in Lanquin waren relaxed, met uitzondering van de zaterdag die voor mijn doen erg avontuurlijk was. Zwemmen en klauteren door de grotten met enkeeen kaarsje ter verlichting en tuben over de rivier. Na een flinke wandeling bijkomen in de werkelijk schitterende grotten van Semuc Champey. Een dag om toe te voegen aan de lijst met hoogtepunten!

Nu bedenk ik dat ik met dit hoofd vol verhalen over een week in het vliegtuig zit. Op weg terug naar Nederland. Soms onwerkelijk, een andere keer wil ik maar al te graag dat het al zover is. Een wisselend gevoel, want ondanks dat ik alle highlights heb gezien, is er nog zoveel meer. Wellicht komende weken nog wat gedachten op deze plek en anders tot in Nederland!

Aantal busuren: 113

Een gedachte over “Een hoofd vol verhalen

 1. hai. Jiska,

  goed om te lezen dat je zo `goed`geholpen wordt.
  Je leest al in de eerste zinnen de andere cultuur.
  Ben erg benieuwd naar je belevenissen dus ik heb me aangemeld en ga je volgen.
  Heel veel sterkte en liefs
  Kees en Meta

Reacties zijn gesloten.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: