Het beste van twee werelden

Na een pittige presentatie voor een geïnteresseerd publiek van mijn onderzoeksorganisatie in Nederland zat het onderzoek doen er afgelopen dinsdag dan echt op. Het is afgelopen. Het is niet meer aan mij, maar aan alle mensen die me geholpen hebben om op de loop te gaan met mijn resultaten. Het was een leerzame tijd, maar het zit er op. Tijd voor nieuwe dingen, die hopelijk wel in lijn met mijn onderzoek liggen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op een uitvoerige literatuurstudie en op interviews met medewerkers van een grote Nederlandse NGO, een partner van deze NGO in Ethiopie en van lokale boerencoöperaties. Deze respondenten hebben inzicht verschaft in de manier waarop zij omgaan met verantwoording en de spanning die dit regelmatig met zich meebrengt. Zij waren de gezichten van mijn onderzoek en brachten de Nederlandse en Ethiopisch wereld samen. Ze leerden me hoe het is om te balanceren tussen die twee werkelijkheden of hoe het is om simpelweg als boer in Ethiopie je hoofd boven water te houden. Ze inspireerden me bovenal om iets te doen met de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan.

Het onderzoek laat zien dat verantwoording leren op een positieve manier kan beïnvloeden, vooral omdat deze activiteiten kennis expliciteren en combineren. Door inzicht te verschaffen in de factoren die dit proces beïnvloeden heb ik laten zien hoe organisaties verantwoordingsactiviteiten kunnen gebruiken om hun eigen organisatie te verbeteren. Naast de Ethiopische en Nederlandse wereld moest ik ook de wetenschappelijke en de uitvoerende praktijk bij elkaar brengen; soms twee werelden die bijna een andere taal lijken te spreken. Het was een ware uitdaging om ook hier een weg in te vinden.

Het voert te ver om hier alle bevindingen te herhalen. Voor wie geïnteresseerd is in het onderzoek is het rapport, inclusief een samenvatting, hier te lezen. Nu ben ik natuurlijk op zoek naar een baan waarin ik al deze werelden – de noordelijke en zuidelijk, maar tegelijk ook de wetenschappelijke en de praktische – met elkaar kan combineren. Een nieuwe ontdekkingstocht in weer een andere wereld, waarin ik mezelf zal moeten aanprijzen. Uiteindelijk hoop ik ook in die (echte?) wereld mijn weg te kunnen vinden.

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: