Licht in de donkerste dagen: adventskalender

foto 1

Vorig jaar om deze tijd ging het niet goed met een vriendinnetje van me. Ik sprak haar regelmatig, ze appte als het moeilijk was en ik deed zo nu en dan een kaartje in de bus. Ze zag op tegen de gezelligheid van december, want ze voelde zich zelf alles behalve gezellig. Ik besloot haar een extra hart onder de riem te steken en maakte een adventskalender: een tas met cadeautjes om af te tellen naar Kerst, het feest van nieuwe hoop.

Dit jaar stuurde ze me half oktober een berichtje. Of we samen voor een ander vriendinnetje zo’n kalender zouden maken. Ze had er zelf veel aan gehad, en dit andere vriendinnetje kon nu wel zo’n opkikker gebruiken. Het was een idee wat ik zelf ook al had bedacht voor de persoon in kwestie en ik had zelfs al de eerste kleine cadeautjes gekocht. Nog veel leuker om samen te doen! Wat ook bijzonder was, was dat het eerste vriendinnetje uit dit verhaal naast onze gezamenlijke kalender nog eens twee tassen aan het voorbereiden was.

We gingen aan de slag. Met het zoeken van kleine cadeautjes, mooie teksten en aansprekende liedjes. Het was leuk om te zien dat mijn idee van vorig jaar was aangeslagen, maar ook tof om dit jaar samen een nog mooiere versie te maken. Daarom hieronder een lijst met onze ideeetjes van de afgelopen weken – zomaar, omdat iemand anders er wellicht ook nog wat aan heeft.

Ons principe was om steeds te wisselen tussen kleine cadeautjes en iets minder tastbaars. Op dag 1 een cadeautje, op dag 2 bijvoorbeeld een tekst, op dag 3 weer een cadeautje, enzovoort. Voor cadeautjes hadden we veel aan de Hema, Dille en Kamille en ook gewoon de supermarkt in de buurt. Voor minder tastbare dingen kan je denken aan een spreuk, een gedicht, een liedje of bijvoorbeeld een mooie afbeelding. In onze versie hadden die vaak een christelijk karakter, maar je kan natuurlijk ook andere liedjes of teksten zoeken. Pak het geheel verder in in mooi cadeaupapier, koop een stapel labels of stickertjes en nummer elk cadeau. En natuurlijk even op een geschikt moment afleveren, of door iemand anders laten brengen.

PS: wij voegden alle cadeaus samen in een cadeau-tasje. Als je wat uitgebreider wilt uitpakken, vind je hier nog veel meer ideeën.

Lijst met ideetjes voor deze adventskalender

Voor cadeautjes:

 1. Douchegel of een zeepje
 2. Gezichtsmaskertje
 3. Spiegeltje
 4. Kaars
 5. Washi tape
 6. Notitieblokje
 7. Thee
 8. Sleutelhanger
 9. Pen
 10. Puzzelboekje
 11. Pakje zakdoekjes met opdruk
 12. Kerstboomhanger
 13. Potje jam of ander zoet broodbeleg
 14. Papieren cupcake vormpjes
 15. Klein setje met zaadjes van kruiden om zelf te laten groeien
 16. Koelkast/portemonnee kaartje met bijbeltekst
 17. Chocola

Voor teksten en andere niet-tastbare dingen (wij deden  elk van deze ideeën een paar keer in het pakket):

 1. Spreuken: zoek via google-afbeeldingen, dan zijn ze meteen mooi vormgegeven
 2. Liedjes: zoek een nummer op youtube en schrijf de link op een kaartje
 3. Gedichten: online vindbaar, maar misschien heb je thuis ook een bundel liggen waar je uit kan putten.
 4. Tips voor boeken of films
 5. Een bon om een keer te komen eten
 6. Recept, voor bijvoorbeeld speculaas of een leuke taart
 7. Fotokaarten
 8. Kaartje om 10 punten op te schrijven waar je dankbaar voor bent
 9. Een interview uit de krant of een tijdschrift wat je aansprak
 10. Kerstverhaal, voor aan het einde van de kalender.

foto 2

 

Advertentie

Een gedachte over “Licht in de donkerste dagen: adventskalender

 1. Ha Jissie,

  Wat leuk dat jouw idee zo’n navolging vindt! Een soort kettingbrief-idee. Voor Wies in het ziekenhuis heb ik ook een tasje gemaakt, om de dagen af te tellen ( week niet eten en praten). Ze is vandaag geopereerd, gelukkig goed verlopen.

  Liefs, mama

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: