Autodelen: ook voor jonge ouders

DSC07693_Fotor mobiellunettenIn de Utrechtse wijk Lunetten worden steeds meer auto’s gedeeld. Via het project MobielLunetten leerden ik Igor kennen. Igor is vader van Tijl (2). We vertellen hoe wij ook mét kinderen prima zonder eigen auto kunnen. We schreven dit artikel voor de website van MobielLunetten, als afsluiting van ons project.

Igor: “Drie jaar geleden stond ik voor een dilemma. De auto had het begeven en het idee van kinderen begon concreter te worden. Aanvankelijk zat ik in de gebruikelijke afwegingen. Hoe groot moet de auto zijn? Willen we weer een tweedehands of een keer een hybride, omdat auto’s steeds schoner worden? Of moeten we juist wachten tot elektrisch doorbreekt? Wat hielp bij het de keuze, was dat niemand iets voor onze auto wilde geven,  zelfs niet in ruil voor een dure nieuwe auto. Dus de druk om snel te kiezen viel snel weg en we besloten maar even te wachten tot we beter wisten wat we nodig hadden. We deden het even zonder auto. We kregen natuurlijk de gebruikelijke feedback. “Wacht maar tot je kinderen hebt”, zeiden mensen in onze omgeving. Mijn reflex was om het tegendeel te bewijzen”.

Jiska: “Voor ons gold ongeveer hetzelfde. Voor ons werk hebben mijn man en ik geen auto nodig. Dat gaat prima met de fiets en het openbaar vervoer. Maar hoe zou dat zijn met een klein meisje erbij? Inmiddels zijn we een paar maanden verder. We kunnen ons prima verplaatsen! Ik vond het lastig dat ze de eerste periode moeilijk mee kon op de fiets, maar ook met de trein en de bus ging het achteraf prima.. Daarnaast hebben we een auto van onze buurman tot onze beschikking, die we tegen een kleine vergoeding kunnen gebruiken wanneer nodig. Daar hebben we een contract voor afgesloten zodat de verzekering goed geregeld is.”

Igor: “Je vraagt je ook af wat je kinderen wilt meegeven. Ook dat speelde bij ons mee om geen eigen auto te kopen, maar een auto te delen. Aanvankelijk begonnen we met de rode auto’tjes van Greenwheels. Later werd  de geest rijp voor wat veel sympathieker aanvoelde: het huren van mensen in de wijk via platforms als Snappcar en MyWheels.” Jiska: “Dat contact met buren is wel een enorm leuke bijkomstigheid!”

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Het eerste heikele punt is natuurlijk de bevalling, zo vertellen beiden. Igor: “Hoeveel je je ook voorbereidt, je hebt geen idee wanneer en hoe snel je ineens weg moet. Maar met de vele Greenwheels auto’s in de wijk en desnoods een taxi vertrouwden we er wel op dat we op elk moment snel weg kunnen komen. Uiteindelijk zijn we gewoon met de verloskundige meegereden.” Jiska: “Ik vond dat wel wat spannender, omdat het er op leek dat ik wel eens heel snel kon gaan bevallen. Wij hadden daarom de deelauto van de buurman tot onze beschikking, maar die bleek het in de week van de uitgerekende datum opeens niet meer te doen. We wilden nog samen gaan lunchen, maar de auto weigerde te starten. Vooral mijn man kreeg het daar flink warm van. Al snel stond er een buurvrouw op straat die zich zorgen maakte, en zij bood aan dat we haar auto konden gebruiken indien nodig. Uiteindelijk hebben we daar een paar dagen later middenin de nacht dankbaar gebruik van gemaakt.”

Hoe gaat het dan verder? “De eerste weken leer je de mensen in de wijk kennen met een iets grotere auto”, zo vertelt Igor, “Want hoe kleiner het kind, hoe meer je meeneemt. Maar na ruim een jaar kun je weer terug naar de kleinere auto’s en stemt zo steeds weer het formaat af op wat je nodig hebt.” Daardoor gebruik je wat je nodig hebt, en heb je geen onnodige vaste kosten. Jiska vult hem aan: “Ook in een klein bakkie kan je een eind komen overigens. We zijn onlangs met onze deel-Suzuki-Alto met z’n drieen naar Zeeland gereden. Anna in de maxicosi voorin, kinderwagen achterin en ik op de achterbank nog erbij gepropt. Een beetje passen en meten, maar dat wilde beste.”

Het verhaal van Igor en Jiska laat zien dat autodelen een prima optie is. Voor Igor heeft het er zelfs toe geleid dat de parkeerplek voor zijn huis plaats maakte voor een speelveldje voor Tijl. Dat is nog eens een mooie bijkomstigheid!

Reacties zijn gesloten.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: