Gewoon relaxed koken

IMG_0048Al tijdens mijn zwangerschap van Anna werd ik fan van de Club van Relaxte moeders. Eigenlijk is het vooral een blog, waar een vast ploegje moeders met een hoop zelfspot schrijft over hun belevenissen. Veel herkenning, die vaak gepaard gaat met een lach en een traan. Tegelijkertijd is er meer: er zijn moeder van de club die samen hardlopen, er zijn posters, agenda’s en inmiddels ook een aardige serie boeken. Het kookboek ‘Relax mama in de keuken’ is daar sinds 2016 deel van. Na Opperdepop en Easypeasy was ik wel weer toe aan nieuwe kook-inspiratie, dus ik ging goedgemutst aan de slag.

Het boek bevat recepten ‘van moeders voor moeders’ die Elsbeth Teeling als oprichter van de Club verzamelde. De recepten zijn simpel en bedoeld om op doordeweekse dagen snel iets lekkers op tafel te kunnen zetten. ‘Recepten die niet rete-ingewikkeld zijn, goedgekeurd door andere kinderen, maar (echt!) ook heel lekker zijn voor jezelf’, zo beschrijft Elsbeth het in haar voorwoord. Tussen de recepten door zijn allerlei interviews en tips te vinden over hoe je zorgt dat eten en koken leuk en relaxt blijven.

De recepten in het boek zijn ingedeeld op dagen. Zo is er ‘drukke dinsdag’, met snelle recepten en passen de recepten van vrijdag prima bij een vrijdagmiddagborrel. Uit bijna elk hoofdstuk probeerden we afgelopen weken een paar receptjes. De andijvie uit ons groentepakket bleek prima te passen in de ovenschotel van de klassieke recepten op donderdag. De ravioli met zelfgemaakte pesto kwam op een drukke zondagavond in plaats van de dinsdag op tafel, maar deed het minstens zo goed. Anna riep alleen maar steeds ‘maat’, waarmee ze duidelijk wilde maken dat ze vooral de cherrytomaatjes uit dit gerecht erg smakelijk vond. En wij waren blij dat tien minuten na thuiskomst een zomers gerecht op tafel hadden staan.

Oma maakte op maandag een keer de kabeljauw met groene groente, die in het boek bij het woensdag-iets-uitgebreider-deel hoort. Ook die ging er goed in, alhoewel we niet helemaal duidelijk kregen hoe lang de bevroren vis nu precies in de oven moest als die niet vooraf ontdooid was. Gelukkig waren manlief en ik die dag allebei vroeger thuis dan gepland en bleven we er met z’n drieën heel relaxed onder. Vanavond staat nog de kaasfondue op het programma. Een vrijdaggerechtje, dat zich uiteraard ook prima leent voor andere weekenddagen.

En bleven we relaxed? Jazeker, vooral omdat we ook steeds vaker een echt week-menu maken. Daar komt dit boek prima bij van pas. Zijn we allebei laat thuis en moet er dan nog een kind bij de opvang gehaald worden? Een omelet met groente is zo gemaakt, zo leert het dinsdag-deel. Tijd om te kokkerellen met een kind om je heen, bijvoorbeeld als ik vrijdag lekker thuis ben met Anna? Dat wordt de tajine met gehaktballetjes uit het woensdag-deel. Nadat we het bieb-exemplaar de afgelopen weken probeerden, krijgt ons eigen exemplaar snel een vaste plek op ons kookboeken-plankje. Goed geslaagd dus!

Advertentie

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: